Fortsätt bidra till en minskad smittspridning

Publicerad 2020-09-18

I gårdagens (17/9) presskonferens underströk Folkhälsomyndigheten att det arbete vi alla gör för att bidra till minskad smittspridning är fortfarande viktigt att hela tiden ta med sig. Bland annat förklarade Folkhälsomyndigheten vilket typ av test du bör ta. Det finns två typer av test: PCR-test och antikroppstest. Misstänker du att du har symptom för Covid-19 är det ett så kallat PCR-test du ska få gjort. Ett sådant test tas från näsan, ibland längre in från svalget och ibland kombinerar man de bägge. 40% av de PCR-test som tas nu i Sverige är genom egenprovtagning. När du tar ett prov på dig själv rekommenderas du att ta prov från näsa, svalg och saliv. Prover bör tas i första sjukdomsveckan gärna under de fyra första sjukdomsdagarna efter det att symtom har uppstått. 

 
Vanliga symtom för Covid-19 är (Källa: Folkhälsomyndigheten):
  • hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • muskel- och ledvärk
  • illamående

Den andra typen av test är ett antikroppstest. Detta ska du ta efter du tillfrisknat och det kan visa om du haft en Covid-19 infektion. Antikroppar börjar bildas efter den första sjukdomsvekan. Har du varit sjuk och misstänker att det är Covid-19 så rekommenderas du att ta ett antikroppstest från den andra - tredje veckan och framåt efter sjukdomsveckan för att se om det finns antikroppar. Antikroppstest tas normalt genom ett blodprov.
 
Om du har förkylningssymtom som är snabbt övergående så behöver du inte ta ett PCR-test, men, du rekommenderas att stanna hemma i två dygn även utan symtom för att försäkra dig om att du inte har en infektion. Insjuknar du och blir sämre ska du testa dig. Läs mer på 1177.se om hur du går tillväga för att testa dig i din region, det kan se lite olika ut bereonde på var i Sverige du bor. Om du behöver ta dig till en vårdgivare för att ta ditt PCR-test så ska du göra det väldigt försiktigt med säkert avstånd från andra. Och, viktigt att tänka på att när du väntar på svar från provttagningen är att du undviker kontakt med andra och stannar hemma från skola eller arbete. Gäller även fritidsaktiviter. Skydda andra och håll avstånd. Stanna hemma tills du vet om du har Covid-19 eller ej.
 
Fortsätt att vara rädd om dig och de i din närhet.

Vi deltar på hälsoveckan i Jönköping den 24/9

Publicerad 2020-09-18

Jönköping arrangerar en Hälsovecka 21-27 september. Hälsoveckan, innehåller allt från föreläsningar och kulturarrangemang till prova på-aktiviteter och tipspromenader till fysiska aktiviteter. HOBS är med och föreläser och du kan vara med digitalt oavsett var i Sverige du befinner dig. HOBS föreläsningar på Hälsoveckan i Jönköping:

"Att leva med en kronisk sjukdom - När alla stämplar mig som lat och karaktärslös"
Lyssna på Naggie på HOBS berätta sin historia från att ha levt med en hetsätningsstörning sedan hon var liten, kämpat med viktminskning och till att senare genomgå en obesitasoperation. Idag jobbar Naggie på HOBS för att öka kunskapen om övervikt och obesitas. Efter föreläsningen kommer det finnas kort utrymme för frågor och diskussion.
Plats: Föreläsningen sker via Zoom, som ett videosamtal digitalt.
När: Torsdag 24/9 kl 15:00-16:00
För att ta del av denna föreläsning mailar du: Naghmeh.ghanbar@hobs.se

"Patient i fokus- förväntning, utmaning & brist i vårdkedjan"
Vi presenterar vår enkätundersäkning som patienter som genomgått en obesitasoperation svarat på. Många patienter upplever en stor utmaning med självbilden, kost och matvanor efter en obesitasoperation. Patienter kommer också finnas med digitalt och berätta om förväntningar, utmaningar och hur det faktiskt blev efter genomgått en obesitasoperation.
Plats: Föreläsningen sker via Zoom, som ett videosamtal digitalt.
När: Torsdag 24/9 kl 18:00-19:00
För att ta del av denna föreläsning mailar du: cassandra.saaf@hobs.se

Premiär för vår stödchatt föräldrar och anhöriga!

Publicerad 2020-09-17

Nu öppnar vi stödchatt för dig som är förälder/anhörig till barn eller ungdom som lever med övervikt eller obesitas/fetma.
Välkommen in och chatta med oss på torsdagar kl 11.00-13.00. Allt du behöver göra är att klicka på den lilla pratbubblan som syns i höger hörn nere på din skärm så sätter chatten i gång. Naturligtvis är du helt anonym när du chattar med oss.
Har våren och sommaren varit tuff? Har Covid-19 påverkat dig och din familj mycket? Behöver du stöttning? Du är inte ensam och vi finns här för dig. Välkommen!

Ersättning för dig i riskgrupp, hur går det?

Publicerad 2020-09-14

Är du en av de som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av Covid-19 och har ansökt om ersättning från Försäkringskassan för att du inte kan skydda dig mot smitta på din arbetsplats?
Har du upplevt det enkelt att ansöka? Har du stött på några hinder? Vi finns här för stöttning om du undrar över något och vi har även satt ihop en steg-för-steg guide till dig som du kan kolla på och kanske använda till hjälp.
Tidigare i augusti skickade vi ut en förfrågan till cirka 500 olika vårdgivare runt om i Sverige där vi ställde frågan hur de kan ge läkarintyg till patienter i riskgrupp pga högt BMI så smidigt och hur de gör för att minimera risk för smitta om patient måste besöka klinik. Svaren var väldigt olika. Vissa krävde fysiskt besök men kunde garantera en säker miljö.En hel del kunde erbjuda digital hjälp, via video till listade patienter. Andra över telefon. Hur går det till hos din vårdgivare?
Vi gjorde också en omröstning på våra sociala medier om hur många som skulle kunna justera sina arbetsuppgifter eller jobba hemifrån för att kunna skydda sig och hur många som inte skulle kunna göra detta. 70% av de som svarade i omröstning kunde ej jobba hemifrån eller justera sina arbetsuppgifter, 30% kunde.
Om du vill berätta hur det gått för dig så skicka gärna ett mail till elsa.collvin@hobs.se och dela med dig av din erfarenhet.
Fortsätt att var rädd om dig. ❤️
ST: blå bakgrund med sexkantigt grafiskt mönster. Vit text.

Häng med HOBS

Publicerad 2020-09-10

Häng med HOBS!
Alla ungdomar, 13-18 år är varmt välkomna att vara med och hänga med oss på HOBS. Tillsammans skapar vi digitala aktiviteter där DU är med och bestämmer vad vi ska göra.
Vi startar Häng med HOBS med en LIVE smink tutorial med Naggie på HOBS. Naggie har flera års erfarenhet som make up artist och kommer visa dig hur du lägger en härlig vardagsmake med perfekt glow. Vill du vara med? Eller känner du någon som skulle gilla att vara med? Det kostar inget och allt sker via zoom.
Har du förslag på saker vi kan hitta på tillsammans så hör av dig till oss på HOBS så ser vi vad vi kan styra upp. Vi finns här för dig! Skicka oss ett DM eller maila oss till info@hobs.se.
Tid: torsdag 17 september kl 17.00-18.00
OBS: glöm inte att ladda ner zoom-appen till din mobil (kostar inget).
ST: Bild på Naggie i vänster hörn. Bakgrundsbild diffusa neonljus i färg.

ECO/ICO 2020

Publicerad 2020-09-05

ECOICO 2020 är världskongressen för övervikt och obesitas och den pågår digitalt 1-4 september.
Den riktar sig till organisationer som representerar patienter och personer som lever med obesitas och övervikt och HOBS som patientförbund är med och representerar Sverige.
Vi lyssnar och samlar in kunskap och erfarenheter från andra patientorganisationer och forskare från andra delar av världen.
Ett av de absolut viktigaste ämnena som tagits upp är viktstigma. Deltagare från olika länder är med och ger sitt perspektiv på saken. Det som alla är överens om är att viktstigma är skadligt och måste få ett slut.
Nolltolerans mot viktstigma - nu!

Premiär för vår stödchatt för ungdomar!

Publicerad 2020-09-01

Känner du för att prata med någon?
Idag öppnar vi för första gången vår stödchatt för dig som är ungdom mellan 13-18 år. På chatten kan du berätta vad du vill och vi lyssnar och stöttar dig. Eller behöver du lite pepp? Då hejjar vi på!
Du kan självklart vara helt anonym när du pratar med oss. Chatten kommer vara öppen varje tisdag kl 11-13 för ungdomar. Håll utkik på hobs.se för fler öppettider. Om du känner att det är lättare att prata via telefon, boka gärna in en tid genom att maila info@hobs.se.
Chatta med oss på HOBS – vi lyssnar gärna på dig! ❤
HOBS stödchatt är möjligt tack vare medel från Socialstyrelsen
Illustratör: Emma Wärnström
ST: tecknad bild på en dator och en mobiltelefon och två pratpubblor med text i.

Folkhälsodalen

Publicerad 2020-09-01

I går, måndag 31/8, deltog HOBS generalsekreterare Jenny Vinglid på Folkhälsodalen tillsammans med Joanna Uddén Hemmingsson ordförande i SFO - Sveriges förening för obesitasforskning, i ett panelsamtal med Dag Larsson (S) och Marie Morell (M) med tema obesitas - en fråga av vikt.
 
Viktig och bra diskussion! Där vi alla ser behovet av en fungerande obesitasvård och som behöver stärkas upp.
 
ST: fem personer står i rad vid fem små bord

Var med och bidra med din erfarenhet i vår fokus grupp!

Publicerad 2020-08-26

Har du gått igenom en obesitasoperation? Ska du opereras? Har du opererats och upplevt komplikationer? Då är du rätt person för HOBS OP-fokusgrupp!
 
Vi söker frivilliga som kan se över den kunskap vi samlat ihop kring operationer. Vi vill öka och sprida kunskap om vad det kan innebära att vara opererad. Vad är bra på att ha koll på? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad ska vi belysa mer och få vårdgivare att förstå?
 
Vill du vara med i vår OP Fokusgrupp? Är du intresserad att veta mer? Maila elsa.collvin@hobs.se.
 
Vi ser fram emot att höra ifrån dig!
 
ST: bild på en dator, en datormus, ett par glasögon och två händer på tangentbordet.