Öppen föreläsning: Fetma - En sjukdom eller karaktärsbrist?
 • HOBS
 • 2019-03-18 14:04


Den 27 mars föreläser HOBS tillsammans med överläkare Joanna Udden Hemmingsson från St Göran Capio, föreläsningen är kostnadsfri och öppen för alla. 

Varmt välkomna!Seminarium om kroppshets och övervikt på GIH
 • HOBS
 • 2019-01-29 08:16

Den 12 februari annordar GIH ett seminarium om Kroppshets och Övervikt där HOBS håller ett föredrag om "Så påverkas vi av stigmatiseringen av vikt som finns i samhället" samt deltar i efterföljande samtal tillsammans med

Erik Hemmingsson överviktsforskare och författare till boken Slutbantat, GIH, Pia Lindeskog, utredare vid Folkhälsomyndigheten och Håkan Larsson, professor vid GIH. 

För att delta anmäl er här

Varmt välkomna! 

Utskick till förskolor
 • HOBS
 • 2019-01-17 09:08

Vi är igång efter ledigheterna och har börjat göra utskick till förskolor i Skåne med information om våra kostnadsfria onlineutbildningar om övervikt och fetma hos barn. Materialet ska marknadsföras i hela Sverige men det finns många förskolor så vi arbetar systematiskt, län för län.

Kan du inte vänta till din förskola får utskicket? I så fall kan du ta del av materialet här: www.hobs.se/utbildning/forskola 

Önskar du underlag som du kan presentera för din chef eller kollegor? Mejla oss på info@hobs.se så ordnar vi det.

Och som alltid, hör gärna av dig med frågor, funderingar och feedback. God fortsättning!

God jul och gott nytt år
 • HOBS
 • 2018-12-21 07:27
Arvsfonden finansierar ett nytt HOBS-projekt
 • HOBS
 • 2018-12-13 10:27

Hurra, vi har fått finansiering för ett nytt projekt!

Innan sommaren skickade vi in en projektansökan till Arvsfonden och för två veckor sedan fick vi besked att finansieringen beviljas. Under tre år kommer vi tillsammans med patienter, flera av Sveriges ledande experter, Region Skåne och Riksförbundet Hjärnkoll att arbeta med att utveckla och etablera ett digitalt material för patienter som genomgått viktoperation. Projektet heter ”Jämlik vård och ökad egenmakt”.

Vi beräknar dra igång projektet i början på 2019, håll utkik på vår Facebooksida eller här under nyheter för mer information. Hoppas ni är med oss! Vi är superstolta över detta viktiga projekt som kommer göra skillnad för många. 🙌💪

Ett litet hej kan göra skillnad
 • HOBS
 • 2018-12-07 14:16


Har ni sett Friends viktiga julkampanj?

Den handlar om små men viktiga ord som hej – ord en inte saknar så länge en har dem. 60 000 barn i Sverige väntar på ett hej som bryter isen, utanförskapet, isoleringen, ett hej som säger "vill du vara med?". Vi vet att många av barnen lever med övervikt eller fetma och för dem kan ett hej göra hela skillnaden under en skoldag eller på jullovet.

Stöd gärna Friends viktiga arbete här: https://friends.se/stod-oss/ge-bort-ett-hej/ eller bli stödmedlem i HOBS här: www.hobs.se/stodoss

Kampanjen "Vill du påverka din vård?"
 • HOBS
 • 2018-12-02 08:03

Något vi alltid pratar om när vi är ute och föreläser om barnfetma är hur viktigt det är att sjukvården och familjen samarbetar för att behandlingen ska lyckas. En viktigt del av dialogen sker givetvis direkt mellan respektive familj och behandlade personal, men vi på HOBS arbetar också med att förmedla samlad kunskap till sjukvården. Berätta för oss hur du upplever vården, vad som fungerar och vad som kan bli bättre, så kan vi tillsammans hjälpas åt att göra svenska barnfetmavård bättre!

Ny bok om behandling av övervikt och fetma
 • HOBS
 • 2018-10-24 08:54

Är du intresserad av övervikt och fetma? I så fall vill vi tipsa om den nya boken Behandling av övervikt och fetma – en kort manual som är skriven av Björn Eliasson och Ingrid Larsson. Björn och Ingrid som är verksamma vid Regionalt Obesitascentrum för vuxna i Västra Götalandsregionen skriver om varför det är så svårt att gå ner i vikt och varför det är svårt att behandla övervikt och fetma. Boken riktar sig i första hand till vårdpersonal men är lättillgänglig och passar alla som har intresse för frågan. Boken finns bland annat att köpa på www.bokus.com och www.affectapub.se

"Fetma kan inte botas med träning utan kräver vård"
 • HOBS
 • 2018-10-16 15:50

Bidrar bilder på stora kroppar till ohälsa? Det tror inte HOBS, tvärtom är det värdefullt att låta olika människor, med varierande hudfärg, sexuell läggning, kroppsform, funktionsvariation med mera, ta plats i samhället för att bidra till en nyanserad bild av verkligheten. Vi har skrivit en replik till ett inlägg på DN Åsikt i dag. Varför tror ni att personer inom hälso- och sjukvården fortsätter att prata om fetma uteslutande som ett livsstilsproblem?

Läs vår replik genom att klicka här.

Och här är texten vi svarat på.

World Obesity Day
 • HOBS
 • 2018-10-11 10:16


I dag är det världsdagen för fetma, World Obesity Day. Årets tema är stigmatisering eftersom diskriminering av personer med övervikt och fetma fortfarande är socialt accepterat. I Sverige lever 1,1 miljoner personer med fetma och medan samhället för länge sedan har satt ner foten mot diskriminering på grund av hudfärg, etnicitet, kön, sexuell läggning och en rad andra diskrimineringsgrunder, betraktas personer med övervikt och fetma ofta som lata och odisciplinerade. Att kalla någon för ”ett jävla fetto” förklaras med vadå, det är ju sant? Personen väl får skylla sig själv.

Fetma är en kronisk sjukdom som kräver behandling. På samma sätt som vi inte längre förväntar oss av någon som är utbränd att den ska rycka upp sig och gå till jobbet, fungerar det inte att tala om för en person med fetma att den ska äta lite mindre och röra mer på sig. En del av fetmaproblematiken beror på människans förändrade livsstil men det finns också flera faktorer som är svåra att påverka som präglar benägenheten att utveckla fetma. Bland annat genetik, tarmflora, psykisk ohälsa och socioekonomisk tillhörighet spelar roll.

En enkel sak vi alla kan göra för att bryta stigmatisering är att fundera en extra gång på hur vi genom språket kan påverka uppfattningen om fetma. Nästa gång du ska prata om en person med fetma säg ”detta är en person med fetma” istället för ”detta är en fet person”. Ingen är sin fetma, fetma är en sjukdom.

Sprid gärna inlägget för att öka kunskapen om fetma som kronisk sjukdom.Besök oss

Riksförbundet HOBS
Södra Bulltoftavägen 51 | Malmö
info@hobs.se | 0736–878 451

Stöd vårt arbete

Bli medlem i HOBS och gör skillnad för bara 50 kronor per år.

Nyhetsbrev

Vi gör utskick en gång per kvartal. Uppge din e-post för att ta del av våra nyheter.