Debattartikel om fetma som klassfråga
 • HOBS
 • 2018-05-11 16:08


DN Åsikt har publicerat HOBS debattartikel om ökade privatfinansierade operationer under 2017:

"Den som har reumatism, astma, demens, depression, diabetes, missbruk eller prostatacancer kan räkna med jämlik vård. För samtliga av dessa sjukdomar, och en hel mängd andra, finns nationella riktlinjer. Men de 1,1 miljoner svenskar som lever med den kroniska sjukdomen fetma fortsätter att nedprioriteras. Färska siffror från fetmakirurgiregistret Soreg visar att privat fetmakirurgi ökar. Förra året betalade 1 200 patienter, 22 procent, sina egna operationer samtidigt som landstingsfinansierad fetmakirurgi sedan flera år tillbaka stadigt minskar i antal. Så sent som 2015 var den privata andelen 13 procent och 2016 18 procent. Det visar tendenser till ett samhälle där det plötsligt accepteras att hälsa är en klassfråga."

Läs hela artikeln här: https://asikt.dn.se/asikt/debatt/fetma-far-inte-vara-en-klassfraga/

SORegs årsrapport del 1 om operationsstatistik och tidiga komplikationer
 • HOBS
 • 2018-05-09 12:53

SORegs årsrapport del 1 om operationsstatistik och tidiga komplikationer har nu släppts. Under 2017 genomfördes 5400 operationer i Sverige, vilket är en minskning med ca 400 operationer jämfört förra året. 

Rapporten visar att antalet privatfinaniserade operationer har ökat till 22 %. Och andelen som väljer operationsmetod Sleeve gastrectomy fortsätter att öka och utgör ca 45% av alla operationer. 

Vi ser fortfarande att det är oacceptabelt stora skillnader mellan landstingen i antalet operationer per 100 000 invånare. Ojämlikheten i möjligheten att få vård för svår fetma är oacceptabelt hög i landet.

Läs gärna rapporten för att se hur utfallen ser ut i ditt landsting. 

Riksförbundet är representerade i SOReg och lyfter fram patientperspektivet, vill du engagera dig i arbetet kring en jämlik vård hör gärna av dig till info@hobs.se 

HOBS ungdomsfilm med tillhörande studiematerial
 • HOBS
 • 2018-05-08 10:08


Med medel från Allmänna Arvsfonden har vi nu fått möjlighet att uppdatera studiematieralet till vår prisbelönta ungdomsfilm "Jag har inte valt att vara en tjockis" (tidigare "Jag ska tacka dig från himlen sen").

Klicka här för att komma till filmen och materialet. 

Colin som har övervikt har alltid avskytt skolan och står inte längre ut med mobbningen och misshandeln. Den skånska ungdomsfilmen "Jag har inte valt att vara en tjockis" har prisats på filmtävlingen World Media Festival i Hamburg. Filmen baseras på verkliga händelser och är en del i Riksförbundet HOBS barn- och ungdomsarbete med syfte tatt motverka mobbning av unga personer som har en övervikt eller fetma.

Ta gärna del av filmen och materialet, och önskar ni mer information om hur en kan jobba med viktmobbning och barnfetma hör av er. 

Stockholmsloppis för stora storlekar
 • HOBS
 • 2018-04-05 08:06


Lördagen den 7 april mellan klockan 1216 arrangerar återigen HOBS Stockholm sin populära loppis för stora storlekar. 

Precis som tidagare tillfällen hålls loppisen i HOBS Stockholms lokaler på S:t Göransgatan 82A (skyltad ÅttiotvåAn). 

För er som inte har möjlighet att vara med den 7 april eller som inte bor i Stockholmsområdet kommer vi på HOBS.se snart lansera en köp och säljzon där ni kan byta/sälja/köpa kläder. 

Gillar du det vi gör? Bli medlem i HOBS.
 • HOBS
 • 2018-03-22 07:48


Du som medlem i HOBS gör skillnad för din och andras hälsa. Tack vare att vi är många medlemmar kan vi påverka, skapa opinion och agera i samhället för en bättre hälsa oberoende av storlek. Som medlem i HOBS kan du välja om du vill vara nationell stödmedlem, eller medlem i en länsförening där du bor.

Att vara nationell stödmedlem kostar 50 kronor per kalenderår. Pengarna går oavkortat till HOBS barn- och ungdomsverksamhet. Läs mer här om hur du kan bli medlem eller hur er verksamhet kan stötta HOBS. 

Vad är HOBS zoner?
 • HOBS
 • 2018-03-22 07:40


Vi på HOBS har nära kontakt med unga och vuxna med övervikt och fetma. I kontakten med målgruppen framkommer regelbundet att det saknas kunskap att förbättra den egna hälsan och ett socialt sammanhang som kan ge kraft och mod att göra det. Samtidigt ställer sjukvården frågan hur professionen kan öka målgruppens delaktighet och bättre kan nå ut med den kunskap och stöd som finns. 

Patientsamverkan

Plattformen som är framtagen i patientsamverkan är uppbyggd kring zoner. De sociala zonerna är till för samtal och erfarenhetsutbyte vilket vi sett efterfrågats av målgruppen. Kunskapszonerna samlar informationsfilmer på olika teman, studiematerial för individer och grupper, information från instanser inom sjukvården samt forskning och studier som återges på ett lättillgängligt sätt.

Hög integritet

I våra zoner har vi hög säkerhet och integritet för dig som användare. Du kan vara helt anonym om du önskar, det viktigaste är att det känns bekvämt att delta i samtal och dela erfarenheter med andra. Informationen i våra kunskapszoner är faktagranskad. Vi samverkar med sjukvården och vissa av våra zoner administreras direkt av dem, medan andra är HOBS egna.

Barn- och ungdomsprojektet IHART
 • HOBS
 • 2018-03-22 07:33


Projekt IHART har nu avslutat sitt första projektår av tre.

Projektet finanserias med medel från Allmänna Arvsfonden och riktar sig till barn och ungdomar med övervikt och fetma och till vuxna i deras närhet. IHART refererar till begreppen individ, hälsa, ansvar, respekt och tillhörighet som projektets fem byggstenar.

I projektet arbetar vi just nu med att färdigställa fem stycken utbildningsfilmer som riktar sig till föräldrar och anhöriga, personal inom förskola, grundskola och gymnasiet samt inom BVC och primärvård.

IHART kommer även att representeras under Almedalsveckan 2018, då vi ska debattera hur vi tillsammans kan samverka kring att förebygga barnfetma.

Följ gärna projektet i zonen Barn- och ungdomsprojektet IHART.


                     

Fördomar mot personer med fetma
 • HOBS
 • 2018-03-22 07:04


Många studier söker efter samband mellan fetma och olika sjukdomar – från hjärt- och kärlsjukdomar till psykisk ohälsa. I vården, läkemedelsbranschen och inte minst i den industri som blomstrar kring kostråd, bantning och träning, byggs bilden av fetma som vår tids största hot mot hälsan.

Susanne Brandheim har i sin avhandling ”A Systemic Stigmatization of Fat People” ett kritiskt perspektiv på hur stigmatiseringen av tjocka människor upprätthålls genom samhällets olika reaktioner på fetmans utbredning. Avhandlingen visar att personer med övervikt och fetma bemöts på ett fördomsfullt sätt och att vi lever i en kultur som genomsyras av ett förakt för fetma. Effekten blir att personer med övervikt och fetma skambeläggs och ökar sin självstigmatisering.

Stort tack Susanne Brandheim för ditt viktiga arbete!

Läs gärna hela avhandlingen här.

HOBS länsföreningar
 • HOBS
 • 2018-03-22 06:43


Hälsa – allas rätt till en jämlik sådan, förståelse – för det egna beteendet men även samhällets förståelse för mig, och ansvar – för den egna hälsan, är förbundets grundstenar och genomsyrar HOBS verksamhet. På flera platser runt om i landet finns lokalföreningar, där erbjuds samtalsgrupper, olika aktiviteter och möjlighet att vara med och påverka till bättre vård.

Vill du engagera dig lokalt? Klicka här för mer information om föreningarna och var de finns. 

HOBS i Almedalen
 • HOBS
 • 2018-03-22 06:17


HOBS kommer för femte året i rad att närvara under Almedalsveckan för att lyfta fram frågan om jämlik vård och hälsa. I år kommer vi även att debattera barnfeta och hur vi tillsammans kan arbeta förebyggande mot den.

Arrangerar ni panelsamtal eller debatt där ni skulle vilja se oss? Vi har ett fåtal öppningar kvar i schemat, kontakta oss gärna genom att mejla till sonja.meksa@hobs.se.

Besök oss

Riksförbundet HOBS
Södra Bulltoftavägen 51 | Malmö
info@hobs.se | 0736–878 451

Stöd vårt arbete

Bli medlem i HOBS och gör skillnad för bara 50 kronor per år.

Nyhetsbrev

Vi gör utskick en gång per kvartal. Uppge din e-post för att ta del av våra nyheter.