Premiär för vår stödchatt föräldrar och anhöriga!

Publicerad 2020-09-17

Nu öppnar vi stödchatt för dig som är förälder/anhörig till barn eller ungdom som lever med övervikt eller obesitas/fetma.
Välkommen in och chatta med oss på torsdagar kl 11.00-13.00. Allt du behöver göra är att klicka på den lilla pratbubblan som syns i höger hörn nere på din skärm så sätter chatten i gång. Naturligtvis är du helt anonym när du chattar med oss.
Har våren och sommaren varit tuff? Har Covid-19 påverkat dig och din familj mycket? Behöver du stöttning? Du är inte ensam och vi finns här för dig. Välkommen!

Ersättning för dig i riskgrupp, hur går det?

Publicerad 2020-09-14

Är du en av de som är i riskgrupp för att drabbas hårdare av Covid-19 och har ansökt om ersättning från Försäkringskassan för att du inte kan skydda dig mot smitta på din arbetsplats?
Har du upplevt det enkelt att ansöka? Har du stött på några hinder? Vi finns här för stöttning om du undrar över något och vi har även satt ihop en steg-för-steg guide till dig som du kan kolla på och kanske använda till hjälp.
Tidigare i augusti skickade vi ut en förfrågan till cirka 500 olika vårdgivare runt om i Sverige där vi ställde frågan hur de kan ge läkarintyg till patienter i riskgrupp pga högt BMI så smidigt och hur de gör för att minimera risk för smitta om patient måste besöka klinik. Svaren var väldigt olika. Vissa krävde fysiskt besök men kunde garantera en säker miljö.En hel del kunde erbjuda digital hjälp, via video till listade patienter. Andra över telefon. Hur går det till hos din vårdgivare?
Vi gjorde också en omröstning på våra sociala medier om hur många som skulle kunna justera sina arbetsuppgifter eller jobba hemifrån för att kunna skydda sig och hur många som inte skulle kunna göra detta. 70% av de som svarade i omröstning kunde ej jobba hemifrån eller justera sina arbetsuppgifter, 30% kunde.
Om du vill berätta hur det gått för dig så skicka gärna ett mail till elsa.collvin@hobs.se och dela med dig av din erfarenhet.
Fortsätt att var rädd om dig. ❤️
ST: blå bakgrund med sexkantigt grafiskt mönster. Vit text.

Häng med HOBS

Publicerad 2020-09-10

Häng med HOBS!
Alla ungdomar, 13-18 år är varmt välkomna att vara med och hänga med oss på HOBS. Tillsammans skapar vi digitala aktiviteter där DU är med och bestämmer vad vi ska göra.
Vi startar Häng med HOBS med en LIVE smink tutorial med Naggie på HOBS. Naggie har flera års erfarenhet som make up artist och kommer visa dig hur du lägger en härlig vardagsmake med perfekt glow. Vill du vara med? Eller känner du någon som skulle gilla att vara med? Det kostar inget och allt sker via zoom.
Har du förslag på saker vi kan hitta på tillsammans så hör av dig till oss på HOBS så ser vi vad vi kan styra upp. Vi finns här för dig! Skicka oss ett DM eller maila oss till info@hobs.se.
Tid: torsdag 17 september kl 17.00-18.00
OBS: glöm inte att ladda ner zoom-appen till din mobil (kostar inget).
ST: Bild på Naggie i vänster hörn. Bakgrundsbild diffusa neonljus i färg.

ECO/ICO 2020

Publicerad 2020-09-05

ECOICO 2020 är världskongressen för övervikt och obesitas och den pågår digitalt 1-4 september.
Den riktar sig till organisationer som representerar patienter och personer som lever med obesitas och övervikt och HOBS som patientförbund är med och representerar Sverige.
Vi lyssnar och samlar in kunskap och erfarenheter från andra patientorganisationer och forskare från andra delar av världen.
Ett av de absolut viktigaste ämnena som tagits upp är viktstigma. Deltagare från olika länder är med och ger sitt perspektiv på saken. Det som alla är överens om är att viktstigma är skadligt och måste få ett slut.
Nolltolerans mot viktstigma - nu!

Premiär för vår stödchatt för ungdomar!

Publicerad 2020-09-01

Känner du för att prata med någon?
Idag öppnar vi för första gången vår stödchatt för dig som är ungdom mellan 13-18 år. På chatten kan du berätta vad du vill och vi lyssnar och stöttar dig. Eller behöver du lite pepp? Då hejjar vi på!
Du kan självklart vara helt anonym när du pratar med oss. Chatten kommer vara öppen varje tisdag kl 11-13 för ungdomar. Håll utkik på hobs.se för fler öppettider. Om du känner att det är lättare att prata via telefon, boka gärna in en tid genom att maila info@hobs.se.
Chatta med oss på HOBS – vi lyssnar gärna på dig! ❤
HOBS stödchatt är möjligt tack vare medel från Socialstyrelsen
Illustratör: Emma Wärnström
ST: tecknad bild på en dator och en mobiltelefon och två pratpubblor med text i.

Folkhälsodalen

Publicerad 2020-09-01

I går, måndag 31/8, deltog HOBS generalsekreterare Jenny Vinglid på Folkhälsodalen tillsammans med Joanna Uddén Hemmingsson ordförande i SFO - Sveriges förening för obesitasforskning, i ett panelsamtal med Dag Larsson (S) och Marie Morell (M) med tema obesitas - en fråga av vikt.
 
Viktig och bra diskussion! Där vi alla ser behovet av en fungerande obesitasvård och som behöver stärkas upp.
 
ST: fem personer står i rad vid fem små bord

Var med och bidra med din erfarenhet i vår fokus grupp!

Publicerad 2020-08-26

Har du gått igenom en obesitasoperation? Ska du opereras? Har du opererats och upplevt komplikationer? Då är du rätt person för HOBS OP-fokusgrupp!
 
Vi söker frivilliga som kan se över den kunskap vi samlat ihop kring operationer. Vi vill öka och sprida kunskap om vad det kan innebära att vara opererad. Vad är bra på att ha koll på? Vilka komplikationer kan uppstå? Vad ska vi belysa mer och få vårdgivare att förstå?
 
Vill du vara med i vår OP Fokusgrupp? Är du intresserad att veta mer? Maila elsa.collvin@hobs.se.
 
Vi ser fram emot att höra ifrån dig!
 
ST: bild på en dator, en datormus, ett par glasögon och två händer på tangentbordet.

Vi lyfter er fråga i Regional processteam i Västra Götaland

Publicerad 2020-08-25

I dag är HOBS i Göteborg och medverkar på mötet om Ohälsosam vikt hos barn med Regional Processteam (RPT) Västra Götaland!
Syftet med RPT:
  • Klargöra vem i vårdkedjan som gör vad för mer framgånsrik förebyggande insatser och behandling.
  • Tillvarata patientfamiljernas synpunkter i större grad vad gäller utformande av vårdprogram. 
  • Sammanfatta evidens för vilka nya förebyggande insatser och behandlingsalternativ som är framgångsrika för ohälsosam viktutveckling - stöd åt en mer kunskapsbaserad vård. 
  • Stärka det preventativa arbetet och obesitasvården så den leder till vård på lika vilkor. 
HOBS är delaktiga processen och vi arbetar för att göra din röst hörd. Vi vill att du som anhörig till barn som lever med övervikt eller obesitas eller om du är ungdom (13-18 år) också ska vara delaktig. Maila oss på info@hobs.se om du vill veta mer eller om du har frågor du vill vi lyfter.

ST: bild på Jovanna Dahlgren, överläkare på Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus och professor i pediatrisk endokrinologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborg, som pekar på en stor tv-skärm.

Ansökan om ersättning till dig i riskgrupp är nu öppen

Publicerad 2020-08-24

Nu kan du som är i riskgrupp för Covid-19 ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

Vi på HOBS har sammanställt vad som gäller och hur du går tillväga för att få din ersättning. Länken dit är: www.hobs.se/ersattning
Du kan ansöka om ersättning om:
- Du inte kan arbeta hemifrån
- Din arbetsgivare inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter
- Din arbetsgivare inte kan anpassa arbetsmiljön så att det går att hålla lämpligt avstånd till andra för att undvika smittspridning

För att få ersättning måste du ha ett läkarintyg som visar på att du ingår i riskgrupp. Vi har talat med vårdgivare runt om i Sverige huruvida en person med BMI 40 eller mer kan få ett intyg digitalt via video-möte eller telefon. Det ser väldigt olika ut och vissa vårdgivare kunde absolut ordna detta till listade patienter, andra kräver ett fysiskt besök.
Hur ser det ut för dig? Hör gärna av dig till HOBS genom att maila oss till elsa.collvin@hobs.se och berätta hur du blir bemött och vilken hjälp du får eller inte får.
ST: en abstrakt bakgrundsbild med gråröda geometriska former och en svart text