Pep rapporten 2020

Publicerad 2020-03-31

”Har alla barn samma förutsättningar för god hälsa” -Generation Pep
Idag släpper Generation Pep sin undersökning av barn och ungas hälsovanor i Sverige. Rapporten visar bl.a. att färre tjejer rör sig än killar, unga äter för lite grönsaker och den rekommenderade fysiska aktiviteten uppnår endast 2 av 10 barn.

Alla barn har rätt till en god hälsa, men får vi alla samma förutsättningar? Vi som patientorganisation arbetar för att alla oberoende av storlek ska få tillgång till en god hälsa och en jämlik hälsostart i livet.
Ta del av hela rapporten på generationpep.se där ni även hittar vårt utbildningsmaterial för att bla öka din kunskap om övervikt och obesitas.

75 anmälda till Fokusgruppen!

Publicerad 2020-03-31

Vi sitter för fullt och sammanställer enkätundersökningen kring eftervården vid obesitasoperationer. Efter att vi fick in över 1200 svar, resulterade det i en mer omfattande enkätundersökning med nästan 500 svarande & tio djupintervjuer så sitter vi nu och sammanställer era upplevelser så att vi tillsammans kan förbättra vården.

Vi är så tacksamma att så många tagit sig tiden att svara på våra frågor. Det är era erfarenheter som gör att vi kan påverka vården till det bättre. Nu har 75 personer redan anmält sig för att vidare delta i vår fokusgrupp och vi vill bli fler!
Vill du också vara med och ge feedback kring vårt arbete mot en mer patientcentrerad vård? Som aktiv i vår fokusgrupp delar du med dig av dina erfarenheter och får tycka till om vilka ämnen som bör belysas. Anmäl dig via formuläret nedan så får du tycka till om eftervården kring obesitasoperationer! Vi ser fram emot ditt engagemang! 🎉

Formulär : https://forms.gle/CWsGdokoxZssKNhB8

[ST: 4personer sitter runt ett bord , ett stort fönster syns i bakgrunden].

Vill du producera bilder till våran hemsida, då kan du göra som vår volontär Dunya Kerman!

Publicerad 2020-03-28

Vill du producera bilder till våran hemsida, då kan du göra som vår volontär Dunya Kermanj ! 😀
För att vår ungdomssida ska bli mer personlig och fylld med uttryck, så behöver vi din hjälp. Vill du testa på att rita för hand eller ritar du i wordpress? Oavsett vill vi gärna få ta del av dina bilder. Vårt mål är att kunna bidra med alldagliga, coola, nördiga bilder på personer som lever med större kroppar. Genom att öka representationen av större kroppar kan vi göra att fler känner tillhörighet och avdramatisera kroppar som bryter mot normen. Vill du vara med och öka representationen maila info@hobs.se

Så tusen tack till vår volontär Dunja som skapat dessa fantastiska bilder!

Här hittar ni Dunya Kermanjs andra bilder
Portfolio: https://dunyakermanjportfolio.wordpress.com/
Sociala medier: https://www.linkedin.com/in/dunya-kermanj-4485b3164/
https://www.instagram.com/designbydunya/?hl=sv

[ST: kvinna speglar sig | kvinna lyssnar på musik ]

Dela din erfarenhet som ambassadör.

Publicerad 2020-03-27

Ikväll deltar vår HOBS ambassadör Elsa på Gb Obesitas digitala föreläsning. Stort tack Elsa för att du delade din stor story.

Vill du också engagera dig och bli ambassadör som Elsa? Gå in här

Dietisternas Rikskonferens.

Publicerad 2020-03-26

Dag ett på DRF:s kongress 2020 där vi egentligen skulle finnas med som utställare och informera om vårt projekt ”jämlik vård och ökad egenmakt ” som finansieras av Arvsfonden.

Men med rådande omständigheter fick vi, tillsammans med andra utställare istället delta via länk och ta del av dietisterskunskap, allt från vilken påverkan levnadsvanor har till den ojämlika nutritionsbehandlingen som finns i vårt land. För att främja goda matvanor diskuterades skatter, marknadsföring gentemot barn, socioekonomiska förutsättningar, begränsad tillgänglighet av ohälsosamma livsmedel och också olika lösningar och hjälpmedel så att privatpersoner istället kan göra bra val. Vi ser fram emot dag två av DRFkongressen.

[ST: bärbardator med TV och växt i bakgrunden].

Årets Dietist! Anna Laurenius.

Publicerad 2020-03-26

Ett stort grattis Anna Laurenius som tilldelades Årets dietist.

Anna har ett stort engagemang och en enorm kunskap inom området obesitaskirurgi. Vi är väldigt tacksamma och stolta att du även ingår i vår expertgrupp!

"Anna Laurenius nominerades till Årets dietist ”för allt det arbete hon har gjort och fortsätter göra inom området bariatrisk kirurgi”. Hon har bland annat lett arbetet med att utforma Nordiska riktlinjer för monitorering av och supplementering med vitaminer och mineraler, samt uppföljning efter obesitaskirurgi.

I motiveringen lyfts att hon är en stor källa till inspiration och entusiasm, och att hon sprider sin positiva energi till många. Hon delar gärna med sig av sin kunskap, bland annat till kollegorna inom Dietisternas riksförbund.

– Det är superviktigt att dela med sig och fantastiskt att få bidra, tycker hon. Eftersom det inte finns så mycket riktlinjer är det särskilt viktigt att vi som arbetar inom fetmakirurgi utbildar varandra och har ett gemensamt budskap." // Text från DRF - Dietisternas Riksförbund 

Digital träff för obesitasopererade

Publicerad 2020-03-20

Har du gjort en magsäcks/obesitasoperation?
Då är du varmt välkommen till HOBS digitala möte den 22 april och dela med dig av dina erfarenheter. Har du funderat på något efter operationen som du vill ventilera? Kanske blev det inte alls som du tänkte dig eller så blev det precis som du förutspått. Oavsett erfarenhet så är alla perspektiv viktiga att lyftas.
Konceptet är enkelt; vi träffas, fikar, pratar och diskuterar frågor som kan uppkomma efter en obesitasoperation.
När: 22 april 18:00
Var: Digitalt! länk mailas ut.
Anmälan görs på ambassador@hobs.se 

OSA senast den 17 april.
Hoppas vi ses!
Vänliga hälsningar Kim, HOBS Skåne
[ST: kaffekoppar på ett bord].

SOReg behöver din åsikt!

Publicerad 2020-03-19

Är du en av dem som kommer vara med och påverka hur SOReg kan bli bättre på att informera patienter och vårdgivare?

SOReg behöver komma i kontakt med ca 10 personer som har genomgått en obesitasoperation för att förstå deras erfarenheter i efterprocessen och specifikt 5-årsuppföljningen. De välkomnar ditt engagemang oavsett om du har haft en positiv eller negativ erfarenhet.

Projektet kommer resultera i en tjänst på internet för patienter och kliniker. De vill basera utformningen av tjänsten på dina erfarenheter och åsikter för att den ska bli så bra som möjligt.

Deltagandet innebär att de gör en telefonintervju med dig som beräknas ta ca en halvtimme.

Låter det intressant?

Anmäl ditt intresse genom att skicka ett mail till: delta@lapidus.se
Ange ditt namn, telefonnummer och hur länge sedan det var du opererades.

Coronaviruset

Publicerad 2020-03-16

Precis som ni, så har även vi följt corona-virusets utveckling i världen. Vi har fått frågan om vi som lever med övervikt och obesitas har någon särskild risk att bli allvarligt sjuka om vi smittas av corona-viruset. Folkhälsomyndigheten skriver följande om särskilda riskgrupper:

”Personer med hög ålder i kombination med underliggande obehandlade sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.”

Generellt kan vi säga att det inte finns en särskild ökad risk för oss som lever med obesitas, men att det är de ovannämnda sjukdomarna som utgör riskfaktorer för att bli allvarligt sjuk av corona-viruset. Eftersom de riskfaktorerna även är betraktade som följdsjukdomar till obesitas, anser vi att det är viktigt att vi informerar om hur vi kan minska smittorisken.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska vi alla:
- Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten
- Använda handsprit om du inte har möjlighet att tvätta med tvål och vatten
- Undvika att röra vid ansiktet, framförallt ögon, näsa & mun
- Undvika kontakt med sjuka människor
- Stanna hemma när vi är sjuka
- Nys och hosta i ditt armveck eller en näsduk

Vi hoppas att ni håller händerna rena och att ni håller er friska!

Länk till Folkhälsomyndighetens sida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/…/covi…/fragor-och-svar/

Vi fortsätter hålla utkik på Folkhälsomyndighetens hemsida, samt ha kontinuerlig kontakt med professionen i Sverige och med andra patientorganisationer i Europa.