Vi söker samtalsstödjare till vår stödchatt och stödtelefon

Publicerad 2023-01-11

Vill du ge stöd till ungdomar och vuxna som lever med övervikt eller obesitas (fetma)? Människor som lever med övervikt eller obesitas möter tuffa utmaningar. De drabbas ofta av viktmobbning och diskriminering. Många som lever med ett högre BMI lever också med psykisk ohälsa. För att stötta dessa personer har Riksförbundet HOBS (Hälsa oberoende av storlek) en stödchatt, stödtelefon och stödmail. Nu söker vi volontärer till chatten, telefonen och mailen. Du väljer själv vilket eller vilka av dessa kommunikationssätt du vill arbeta med.

 

Vem är du?

Vi tror att du är en person som har ett intresse för människor. Du kanske arbetar inom vården, eller så studerar du för att bli till exempel socionom, sjuksköterska eller psykolog. Eller så har du kanske inte alls den typen av utbildning eller arbetslivserfarenhet, men du har ett genuint människointresse och lyssnar gärna på en medmänniska i behov av stöd, utan att döma. Kanske har du själv erfarenhet av övervikt eller obesitas och vill stötta andra? Sådan erfarenhet är dock inget krav. Det viktiga är att du tror på allas rätt till ett gott bemötande oavsett kroppsstorlek. Inför uppdraget behöver du inte ha tidigare kunskaper om övervikt och obesitas. Du kommer att få utbildning på detta område.

 

Vad erbjuder vi?

Riksförbundet HOBS är en patientorganisation som arbetar med frågor som rör övervikt och obesitas. Vi erbjuder ett utvecklande uppdrag där du får göra skillnad för de människor som kontaktar oss. Du får utbildning inför uppdraget samt stöd i din roll som samtalsstödjare. Många volontärer upplever att de lär sig om sig själva när de ger stöd och att det känns meningsfullt att finnas där för andra i svåra stunder. Vi erbjuder också en gemenskap med andra volontärer, till exempel digitala träffar.

 

Om uppdraget

Du har goda möjligheter att själv styra när du vill engagera dig och hur mycket. Du bemannar stödchatten och/eller stödtelefonen minst 2 pass á 2 timmar per månad. Det är alltid två samtalsstödjare som tar pass tillsammans och en samordnare från HOBS finns tillgänglig under passen ifall du behöver hjälp. I början tillkommer tid för digital utbildning.

 

Uppdraget sker på distans. Du loggar in på en webbsida för att komma åt chatten, och om du svarar i stödtelefonen kopplas samtalen till din mobiltelefon. Chatten har öppet både dag- och kvällstider. Telefonen har för närvarande öppet på söndagskvällar och eventuellt kommer vi att utöka dessa öppettider.

 

Ansökan

Om du är intresserad av att bli samtalsstödjare, skicka ett mail till ambassador@hobs.se och berätta lite om dig själv.

Första pilotskolorna klara

Publicerad 2022-12-15

De första pilotskolorna inom projektet Jag räknas är nu på plats och de första fem faktabaserade utbildningsmodulerna för personal inom skolan och elevhälsan är snart klara.

Under 2022 har HOBS, med finansiering från Allmänna arvsfonden, startat projektet Jag räknas. Syftet med det 3-åriga projektet är att bidra till nolltolerans mot stigmatisering, diskriminering och mobbning i skolan baserat på kroppsstorlek.

Under hösten har projektet presenterats genom en rad föreläsningar för både skolpersonal, elevhälsan och allmänheten. Projektet har också medverkat vid flera olika evenemang, såsom BORISdagen, Fokus Patient, TP-dagen i Halmstad och Barnobesitasdagen i VGR.

Redan nu har två skolor i Lomma kommun anmält sig som pilotskolor. De två skolorna är Strandskolan, som är en f-3 skola och Fladängskolan som är en f-6 skola. Pilotskolorna kommer vara med och testa och utvärdera materialet som tas fram inom projektet innan det sprids vidare till fler skolor.

Projektet samverkar med Skolsköterskornas riksförbund och har under hösten även etablerat samarbete med Friends.

I början av nästa år kommer HOBS expertgrupper och pilotskolor att utvärdera det material som tagits fram, innan det kommer att delas på HOBS hemsida. Ytterligare fem utbildningsmoduler kommer att spelas in och utvärderas under 2023. De kommer kommer vara scenariobaserade utifrån olika otrygga miljöer i skolan och finnas tillgängliga på HOBS hemsida.

Läs mer om projektet på hobs.se/jagraknas



HOBS stödchatt och stödtelefon stänger över jul och nyår.

Publicerad 2022-12-15

Stödchatten har öppet sista gången tisdagen 20 december, stänger sedan och öppnar igen måndagen 9 januari. Stödtelefonen har öppet sista gången söndagen 18 december, håller sedan stängt och öppnar söndagen 15 januari. Även vår jourmail stod@hobs.se håller stängt mellan 20 december och 9 januari.

Under tiden som chatten, telefonen och jourmailen har stängt kan finns det andra stödchatter och stödtelefoner som du kan vända dig till om du mår dåligt och behöver prata med någon. Bland annat dessa har öppet över jul och nyår:

Självmordslinjen: https://mind.se/

BRIS: https://www.bris.se/

En lista över fler stödverksamheter finns på https://www.hobs.se/zone/fakta-om-psykisk-ohalsa-och-obesitas/inside/1207. På deras respektive hemsidor finns information om öppettider och om du når dem via chatt, telefon eller mail.

Vi på HOBS önskar er en god jul och ett gott nytt år!



HOBS släpper unik rapport om PCOS ur ett patientperspektiv

Publicerad 2022-12-04

Många patienter som lever med övervikt eller obesitas har den hormonella störningen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). En av fyra kvinnor med ett BMI över 35 har PCOS. För att få en bild av hur det är att leva med PCOS och hur patienterna upplever vården har HOBS genomfört en undersökning i form av en enkät och intervjuer. Enkäten har haft över 1000 svarande. Resultatet är en unik rapport om PCOS ur ett patientperspektiv. 

Lanseringsevent 7 december

Onsdagen 7 december 12.00-13.00 presenteras rapporten i ett digitalt lanseringsevent. Rapportförfattaren Charlotte Ovesson redogör för de viktigaste resultaten från rapporten. Hur upplever patienterna sitt liv med PCOS? Var det lätt eller svårt att få en diagnos? Vilken hjälp har de fått av vården? Anser de att vården har tillräckliga kunskaper om PCOS? 

Lanseringseventet är öppet för alla intresserade, men vänder sig i synnerhet till dig som arbetar inom vården. Du anmäler dig genom att mejla info@hobs.se. Skriv “Anmälan 7 december” i ämnesraden. I god tid innan eventet får du en länk till Zoom via mejl. 

Stor kunskapsbrist

PCOS drabbar 10-20% av personer med livmoder i fertil ålder. Det ger symptom som viktuppgång, ökad kroppsbehåring, akne, psykisk ohälsa och infertilitet. Trots att det är en vanlig hormonell störning framkommer att det finns en stor kunskapsbrist inom vården. Patienterna som har deltagit i undersökningen uppger att de skulle vilja se en kunskapshöjning.

Det är ofta svårt att få hjälp för kvinnosjukdomar och att bli tagen på allvar, och rapporten visar att detta även gäller PCOS. Patienterna uppger i enkäten att symptomen de har av PCOS orsakar ett mycket stort lidande. Samtidigt tar vården inte lidandet på allvar. Beskedet om diagnosen ges på ett icke-empatiskt sätt, som om PCOS vore något litet och obetydligt. Många erbjuds ingen behandling. Dessutom har många patienter knappt fått någon information om vad PCOS innebär, utan de har skickats hem med uppmaningen att de ska själva ska söka information online.

Dåligt bemötande

Att dåligt bemötande av personer med övervikt eller obesitas inom vården är vanligt blir tydligt i rapporten. Patienter får höra att om de bara går ner i vikt kommer deras PCOS att försvinna, men de erbjuds ingen hjälp med viktnedgång. PCOS betraktas därmed som ett problem som patienten enkelt kan lösa själv genom att gå ner i vikt. Dessutom rapporterar många att de har blivit nekade fertilitetsbehandling på grund av för högt BMI.

Anmälan

Du anmäler dig genom att mejla info@hobs.se. Skriv “Anmälan 7 december” i ämnesraden. I god tid innan eventet får du en länk till Zoom via mejl. 



HOBS medverkar i DNs artikelserie om obesitas, bemötande och vård

Publicerad 2022-12-01

Idag är HOBS med i DN och pratar om bemötande inom vården av personer som lever med övervikt eller obesitas. Bland annat lyfter HOBS sju önskemål till vården.

DN publicerar just nu en artikelserie där de möter patienter, anhöriga och experter och ställer frågor om bland annat bemötande och behandling. Hur blir personer med övervikt bemötta av vården? Kan vi tackla folkhälsoproblemet obesitas annorlunda? 

I dagen artikel hänvisas också till HOBS rapport om bemötande inom vården. Vill du ta del av rapporten i dess helhet kan du gå in på hobs.se/bemotanderapport.

Här är HOBS sju önskemål till vården:

  1. Utgå inte från förutfattade meningar, som att den som har högt BMI dricker läsk och äter skräpmat eller inte tränar. Ställ öppna och nyfikna frågor kring patienten kost, rörelse samt psykisk hälsa så som stress och sömn.

  1. Tänk på att patienter med övervikt och obesitas inte är en homogen grupp utan behöver bemötas som individer. Det finns ofta flera orsaker bakom ett högre BMI, till exempel en hormonrubbning eller psykisk ohälsa.

  1. Fundera på vilka ord du använder. Vi lever i ett samhälle med viktstigma och för många patienter är till exempel ordet ”tjock” stigmatiserande.

  1. Be om lov att få prata om patientens vikt. Prata bara om vikten i relation till patientens hälsa, inte utseende.

  1. Informera om hälsorisker på ett sakligt sätt.

  1. Var uppmärksam på att även om du inte menar något illa så kan det du säger tas emot

         på ett negativt sätt av en patient som tidigare mött fördomar och misstro.

  1. Genomför en medicinsk utredning innan du sätter diagnosen obesitas i journalen.



HOBS vinner prestigefyllt europeiskt pris

Publicerad 2022-11-30

I dag tillkännagav European Coalition for People living with Obesity (ECPO) att HOBS tilldelas årets pris för bästa program för patientengagemang.

HOBS tilldelas priset bland annat för den kampanj som genomfördes i samband med World Obesity Day 2022 då HOBS lanserade rapporten “Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock” om bemötande inom vården.

Rapporten bygger på en enkät där personer som lever med övervikt eller obesitas har fått berätta om sina erfarenheter av vårdmöten. De har även fått svara på frågan om hur de skulle vilja bli bemötta.

I samband med lanseringen genomförde HOBS också en kampanj i sociala medier för att lyfta frågan om diskriminering och stigmatisering, både inom vården och i samhället i stort.

I motiveringen till priset lyfts även HOBS stödverksamhet och de olika föreläsningar HOBS arrangerar för bland annat personal som arbetar inom vården.

Vi på HOBS är glada och stolta över att få ta emot utmärkelsen!

Läs mer på woday.eu/grants-and-awards/2022-award-winners.

Ladda ner HOBS rapport om bemötande på hobs.se/bemotanderapport

Föreläsning om viktstigma och bemötande

Publicerad 2022-10-26

Viktstigma och bemötande
23 november, kl 12-13 via Zoom

Anne Christenson berättar om obesitas och viktstigma. Hur uppstår viktstigma? Hur yttrar sig stigmatisering i hälso- och sjukvården, och vad kan göras för att förbättra kommunikation och bemötande?

Om föreläsaren

Anne Christenson är Fysioterapeut, Kognitiv terapeut och obesitasforskare med 25 års erfarenhet av obesitas. Hon arbetar kliniskt med patienter på Överviktscentrum, Akademiskt Specialistcentrum i Stockholm. Hennes forskning handlar om obesitas vid graviditet, om viktrecidiv efter magsäckskirurgi samt om viktstigma, bemötande och hur man samtalar om kroppsvikt och levnadsvanor.

Anmälan

Föreläsningen äger rum digitalt, på Zoom, kl 12.00-13.00. För medlemmar i HOBS är föreläsningen gratis. Medlemskap i HOBS kostar 50 kronor per år. Läs mer och anmäl dig på hobs.se/blimedlem.

Alla kan bli medlemmar i HOBS, och genom att vara medlem stöttar du HOBS arbete för en jämlik vård och ett gott bemötande för alla oavsett kroppsstorlek. Eftersom vi arbetar med att föra fram patientperspektivet är vi en viktig röst och vi samverkar ofta med vården och forskningen.

Även du som inte är medlem är välkommen på föreläsningarna. Du betalar då 200 kronor per föreläsning.

Du anmäler dig genom att maila till info@hobs.se. Märk mejlet med “Anmälan föreläsning viktstigma”.

Ange även om du är medlem eller om du önskar få betalinformation. Du får ett mejl med länk till Zoom i god tid innan föreläsningen startar.

Rapport om hetsätningsstörning lanseras 17 november

Publicerad 2022-10-26

Den 17 november släpper HOBS en helt ny rapport om hetsätningsstörning. Rapporten bygger på över 1000 enkätsvar och nio djupintervjuer och är unik då det är den första rapporten om hetsätningsstörning som lyfter ett så stort antal patientröster.

Rapporten presenteras på Zoom torsdag den 17 november kl 12-13. Rapportförfattarna Ellen Öhrnell och Charlotte Ovesson, som båda är samordnare på HOBS, presenterar de viktigaste insikterna. De lyfter även HOBS slutsatser och ger förslag på förändringar som kan förbättra situationen för patienterna.

Lanseringseventet är öppet för alla intresserade, men vänder sig i synnerhet till dig som arbetar inom vården. Du anmäler dig genom att mejla info@hobs.se. Skriv “Anmälan 17 november” i ämnesraden. I god tid innan eventet får du en länk till Zoom via mejl. 

Deltagarna i undersökningen har fått beskriva sin upplevelse av att leva med hetsätningsstörning och hur de bemöts av vården och av samhället i stort. De har också fått berätta hur de önskar bli bemötta och vilka förändringar de önskar se.

Hetsätningsstörning drabbar 2-4% av Sveriges befolkning, och trots att det är en relativt vanlig ätstörning är den nyare som diagnos än till exempel anorexi och bulimi och inte lika välkänd. Syftet med undersökningen och rapporten är att öka kunskapsläget och minska stigmatiseringen som många drabbade upplever.

Ätstörningen utmärks av hetsätningsepisoder där den drabbade bland annat äter fortare än normalt och en stor mängd. Ofta är det kopplat till stora skuld- och skamkänslor och att den drabbade äter i hemlighet. 

Undersökningen visade bland annat att 76 procent av respondenterna anser att vården inte har tillräckliga kunskaper om hetsätningsstörning. Missnöjet med vården är stort och många av patienterna upplever att de blir bortviftade när de berättar om sina problem.

Det är tydligt att både vården och allmänheten behöver ett kunskapslyft om hetsätningsstörning. Detta är en ätstörning som skapar stort lidande hos patienten, men patienten blir ofta inte bemött på ett bra sätt. Patienterna kräver inte mycket – att bli lyssnade på och tagna på allvar! Vi behöver en bättre ätstörningsvård där även patienter med hetsätningsstörning får hjälp.



Bassängträning i Jönköping

Publicerad 2022-09-07

Bor du i eller i närheten av Jönköping? Då är du varmt välkommen på bassängträning för dig som lever med övervikt eller obesitas.

HOBS länsförening i Jönköping är glada att kunna erbjuda bad i den nyrenoverade simhallen i Norra Hammar. Bassängen är bokad enbart för HOBS under en timme varannan söndag kl 10.30-11.30 med start vecka 37. Kom och prova på kostnadsfritt första gången. HOBS medlemmar badar gratis.

Just nu söker HOBS även dig som vill leda vattengympa i Jönköping. Om du är intresserad får du gärna kontakta Monika Andreasson på monicaandreasson@hotmail.com.

HOBS Jönköping bjuder även in till Onsdagsträffen där du har möjlighet att träffa andra som har erfarenhet av att leva med övervikt och obesitas. Vi samlas och lyfter utifrån olika teman upp frågeställningar till diskussion. Genom att du delar med dig av dina erfarenheter hjälper du HOBS att driva de frågor som är viktiga för dig.

Onsdagsträffen startar upp igen vecka 38, kl 18.00-19.30, i Studiefrämjandets lokal, Rosenbergsgatan 6, Jönköping.

Innan träffen kan den som vill delta i en kort gemensam promenad i Liljeholmsparken. Vi samlas vid entrén kl 17.30.

HOBS Jönköping bjuder även in till en stödgrupp för dig som funderar på viktoperation eller är opererad. Stödgruppen kommer starta efter tillräckligt många inkomna intresseanmälningar. Deltagare från hela länet är välkomna. Intresseanmälan görs till monicaandreasson@hotmail.com

Att bli medlem i HOBS kostar bara 50 kronor per år. Du kan enkelt swisha beloppet till 123 30 59 300 eller betala in till plusgiro 425716-8. Ange ditt namn samt mejladress i fritexten när du gör betalningen och mejla namn och adress till medlem@hobs.se. Då går du gratis på alla våra aktiviteter inklusive de digitala föreläsningarna.

Bassängträningen och Onsdagsträffen genomförs i samverkan med Studiefrämjandet i Jönköping.

Vill du starta upp en HOBS länsförening där du bor? Kontakta jenny.vinglid@hobs.se så får du mer information om hur du går tillväga.

HOBS föreläsningar i augusti och september 2022

Publicerad 2022-09-07

Under hösten arrangerar HOBS en rad föreläsningar online via Zoom som både vänder sig till dig som arbetar inom vården och i skolan, och till dig som lever med obesitas eller är anhörig.

Du som är medlem går gratis på samtliga föreläsningar. Årsmedlemskap i HOBS kostar 50 kronor. Läs mer om hur du blir medlem på hobs.se/blimedlem.

Även du som inte är medlem är välkommen på föreläsningarna. Du betalar då 200 kronor per föreläsning. Du anmäler dig genom att maila till info@hobs.se. Märk mejlet med “Anmälan” samt namnet på föreläsningen du önskar delta i. Ange även om du är medlem eller om du önskar få betalinformation. Du får ett mejl med länk till Zoom i god tid innan föreläsningen startar.

7 september, kl 12-13, Viktmobbing i skolan NYTT datum pga sjukdom, 12 oktober kl 12-13

I den här föreläsningen delar Jenny Vinglid, generalsekreterare på HOBS, med sig av några av de berättelser HOBS fått ta del av från förtvivla ungdomar och ledsna och frustrerade föräldrar och anhöriga. I föreläsningen lyfter Jenny också positiva exempel och vilka förändringar som kan göras för att barn med övervikt eller obesitas ska få må bättre i skolan. Läs mer här

14 september, kl 12-13 samt kl 18-19, Obesitas och psykisk ohälsa

Patienter som lever med obesitas har ofta även andra sjukdomar och funktionsnedsättningar. Obesitas påverkar och påverkas av dem på olika sätt. För att kunna förstå obesitas behöver vi se helhetsbilden och hur patientens liv ser ut. I den här föreläsningen berättar HOBS samordnare Charlotte Ovesson om sitt liv med obesitas. Charlotte är autistisk och lever med psykisk ohälsa samt hormonrubbningen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). Läs mer här

27 september, kl 12-13, Viktstigma och bemötande

Anne Christenson berättar om obesitas och viktstigma. Hur uppstår viktstigma? Hur yttrar sig stigmatisering i hälso- och sjukvården, och vad kan göras för att förbättra kommunikation och bemötande? Anne Christenson är fysioterapeut, kognitiv terapeut och obesitasforskare med 25 års erfarenhet av att arbeta med frågor som rör obesitas. Läs mer här

Nedanstående föreläsningar går att boka separat, och som medlem finns dessa inspelade. 

24 augusti, kl 12-13, Bemötande inom vården av patienter med obesitas, 

Med utgångspunkt i HOBS bemötanderapport “Har du vunnit på Bingolotto för att ha råd att äta dig så tjock?” föreläser HOBS samordnare Charlotte Ovesson om upplevelser av bemötande av patienter med övervikt och obesitas. Läs mer här

31 augusti, kl 15-16, Vad är barnobesitas? Hur arbetar vi med det i skolans miljö och hur stöttar vi barn som lever med sjukdomen?

En föreläsning för dig som är arbetar i låg- och mellanstadiet eller inom elevhälsan. Johan Aronsson, samordnare för HOBS projekt Jag räknas och Jenny Vinglid, HOBS generalsekreterare, föreläser om barnobesitas och hur skolan kan arbeta för att bättre stödja barn som lever med sjukdomen. Läs mer här

OBS: Denna föreläsning är kostnadsfri för dig som arbetar inom skola, oavsett om du är medlem eller ej.