Obesitas Sverige JO-anmäler Region Örebro län

Publicerad 2024-06-12

I april gjorde Region Örebro läns medicinska ledning för primärvården ett utskick till vårdcentralschefer och vidare till alla läkare i primärvården. I detta fastslås att läkare inom regionen inte ska skriva utlåtande till patienter för att ansöka om merkostnadsersättning för läkemedel för obesitas.

Den som har merkostnader på grund av en funktionsnedsättning kan ansöka om merkostnadsersättning från Försäkringskassan. Obesitas kan vara en funktionsnedsättning om sjukdomen leder till aktivitetsbegränsningar, till exempel att du inte kan gå i trappor eller ta på dig strumpor. Att du behöver betala för läkemedel som inte går på högkostnadsskyddet kan räknas som en merkostnad, och därför kan du som lever med obesitas och tar sådana läkemedel ha rätt till merkostnadsersättning, under vissa omständigheter. 

För att kunna ansöka behöver en läkare fylla i ett utlåtande. Region Örebro läns medicinska ledning uppmanar läkarna i regionen att säga nej till att skriva utlåtanden med denna motivering: “Ett läkarutlåtande för merkostnadsersättning innebär att läkaren intygar en funktionsnedsättning som ligger till grund för behandling. Övervikt i sig är inte en funktionsnedsättning på det sätt som avses för merkostnadsersättning. Vi kan därför inte skriva det önskade läkarutlåtandet."

Detta är ett hårt ställningstagande som drabbar en redan utsatt patientgrupp. Det är viktigt att de patienter som vill ansöka om merkostnadsersättning får prata med en läkare som gör en individuell bedömning av huruvida hen har en funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsningar. Att läkare kategoriskt väljer att inte skriva utlåtanden baseras på antagandet att obesitas aldrig är en funktionsnedsättning och att patienten därför inte kan ha rätt till merkostnadsersättning. Detta bygger på stor okunskap. Även om obesitas inte "i sig" är en funktionsnedsättning kan det innebära en.

Att läkare vägrar skriva utlåtande leder till att patienter inte kan ansöka om merkostnadsersättning hos Försäkringskassan för läkemedel som inte går på högkostnadsskyddet. De kan mycket väl ha rätt till merkostnadsersättning, men utan ett läkarutlåtande kan de inte ansöka. Att få merkostnadsersättning kan vara avgörande för om en patient har råd med behandling. Att patienter med obesitas i Region Örebro län utestängs från att ens ansöka är därför allvarligt.

Obesitas Sverige har skickat in en JO-anmälan och inväntar återkoppling på den. Vi följer också vad som händer i Region Örebro län och har kontakt med patienter i regionen som har drabbats av regionens beslut. Vi har dessutom haft ett möte med Försäkringskassan och ska följa upp frågan efter sommaren. Du som upplever en funktionsnedsättning på grund av din obesitas ska ha rätt att få ett utlåtande för att kunna få ditt ärende prövat av Försäkringskassan.

För att vi ska kunna fortsätta bedriva det här viktiga arbetet för en jämlik vård i Sverige för dig som patient är vi beroende av medlemmar. Medlemskap kostar 50 kronor om året och vem som helst som stöttar vårt arbete kan bli medlem. Ju fler vi är, desto starkare är vår röst i kampen för en god och jämlik vård. Läs mer på hobs.se/blimedlem.